Domácí kompostér pro kompostování metodou Bokashi, objem 16 l, sada 2 ks, štěrk, lopatka.
Výhodná sada dvou kuchyňských kompostérů vhodná pro domácí kompostování zbytků potravin z domácnosti metodou Bokashi.
Bokashi je moderní metoda, díky které můžeme zpracovávat organické zbytky. Na rozdíl od běžného kompostování, metoda Bokashi funguje na principu anaerobní fermentace, kdy se do bioodpadu přisypává speciální směs napomáhající rozkladu.
Pro Bokashi metodu je zapotřebí kompostovací směs a Bokashi nádoba, označována také jako Bokashi kompostér.
Touto metodou lze tak zpracovat potravinový odpad včetně masa, ryb, mléčných výrobků a vařeného jídla a proměnit jej v kompost bohatý na živiny. Tento anaerobní proces rozkladu zamezuje vzniku nežádoucího pachu a neláká mušky.
Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, běžná rodina ho nasytí za 14 dní až měsíc. Po naplnění nechte 14 dní pracovat a nádobu neotvírejte.
Po dobu 14ti denní fermentace můžete používat druhou nádobu domácího kompostéru Bokashi, která je součástí balení.
Sada obsahuje 2 ks domácího kompostéru Bokashi o objemu 16 l, stěrku k navršování odpadu a lopatku.
Směs pro urychlení kompostování je potřeba objednat zvlášť (131154).
Jak správně kompostovat metodou Bokashi:
1. Zbytky potravin vložte do kompostovací nádoby Bokashi. Velké části nakrájejte na menší kousky.
2. Při každém plnění zasypte lehkou vrstvou kompostovací směsi.
3. Nádobu po každém plnění vždy důkladně uzavřete.
4. Postupně plňte kompostovací nádobu zbytky potravin, dokud se nádoba nenaplní. Vždy zasypte kompostovací směsí v prášku a důkladně uzavřete.
5. Pravidelně odčerpávejte fermentační tekutinu z kompostéru (jednou za 3 - 5 dnů). Tekutinu můžete použít jako hnojivo pro zalévání květin.
6. Po naplnění kompostéru nechejte důkladně uzavřenou nádobu 14 dní fermentovat. Nezapomínete pravidekně odčerpávat tekutinu pomocí kohoutku.
7. Takto vytvořený materiál nasypte do vytvořené jamky v půdě a zasypte zeminou, případně přidejte do zahradního kompostu. Materiál se pak doporučuje nechat 4 týdny stát.
Do domácího kompostu Bokashi můžete přídávat:
Ovoce a zelenina, zbytky vařených jídel, chléb, kávová sedlina, čajové sáčky, zvadlé květiny, kapesníky, ubrousky.
Co domácího kompostéru nepatří:
Ocet, džus, mléko, olej, voda, větší kosti, popel, zvířecí exkrementy, papír.
Materiál | plast |
---|---|
Objem (l) | 16 |
Šířka (mm) | 320 |
Hloubka (mm) | 260 |
Výška (mm) | 380 |
Hmotnost (kg) | 4 |
Materiál | plast |
---|---|
Objem (l) | 16 |
Šířka (mm) | 320 |
Hloubka (mm) | 260 |
Výška (mm) | 380 |
Hmotnost (kg) | 4 |
Nakupování
Služby